Wat is een VPN en waar gebruik je het voor?

subtitel

Je hoort steeds vaker dat er gebruikersinformatie wordt gehackt van mensen die op het internet zitten. Het beveiligen van je jouw gegevens wordt daarom een steeds belangrijker. Een VPN-verbinding zorgt ervoor dat je veilig en in privacy over het internet kunt surfen. We kunnen ons goed voorstellen dat je nog niet helemaal goed voor ogen hebt wat een VPN-verbinding doet. In dit artikel vertellen we je alles over wat een VPN is en wat voor mogelijkheden het jou biedt.

Wat is een VPN?

subtitel

Zoals je wellicht al hebt gelezen zorgt een VPN-verbinding ervoor dat je anoniem op het internet kunt surfen. Maar hoe werkt dit nu precies? Elke computer heeft een uniek IP-adres. Dit IP-adres staat op jouw naam en ook op jouw adres. Hierdoor kan het gebruikt worden als een identificatiecode. Bij het gebruik van een VPN wordt jouw data via een versleutelde en veilige verbinding naar een externe server gestuurd. Daarna wordt het verkeer via de server weer doorgestuurd naar het internet. Het ip-adres wat vervolgens is te zien is niet meer te herleiden naar jou.

In de basis zijn er drie redenen om gebruik te maken van een VPN verbinding. Hieronder zijn ze kort omgeschreven:

Veiligheid: een VPN-verbinding versleutelt en beschermt de data waardoor hackers jouw data niet kunnen onderscheppen zoals bijvoorbeeld op het openbare internet.

Anonimiteit: zoals eerder al in het artikel wordt genoemd zorgt een vpn-verbinding ervoor dat je ip-adres wordt aangepast. Kortom, het is niet meer te herleiden naar een persoon of woonadres.

Vrijheid: doordat je door middel van een VPN als ware je locatie kunt ‘spoofen’, oftewel kunt voordoen alsof je op welke plek dan ook ter wereld bent. Kun je het internet zien alsof je vanuit dat land kijkt. Kortom, is er in je eigen land sprake van censuur, dan kun je door te verbinden met een server uit een ander land alsnog vrij het internet op. Daarnaast kun je content bekijken die vaak in je eigen land niet beschikbaar is. Oftewel, het internet wordt door middel van een VPN echt een World Wide Web zonder restricties.

Hoe maak ik gebruik van een VPN?

subtitel

Als je nog maar net van een VPN hebt gehoord kunnen we ons voorstellen dat je nog niet helemaal goed weet waar je moet beginnen. Allereerst begin je bij het zoeken van een betrouwbare VPN provider. Zo zijn er verschillende VPN providers actief over de hele wereld. De keuze voor een bepaalde VPN provider hangt af van jouw wensen. Wil je bijvoorbeelde met meerdere gebruikers tegelijk van de VPN-verbinding gebruik kunnen maken? Wil je hem gebruiken om online te kunnen gamen, of vind je het Netflix aanbod uit Amerika gewoon beter? Ook dit vergt natuurlijk even wat uitzoek werk. Gelukkig heeft ons team van specialisten voor elke type gebruiker een top 3 of top 5 VPN’s uitgewerkt. Nu je dit weet wordt het vrij eenvoudig. Stel je kies voor de #1 VPN provider voor gamen, namelijk NordVPN, dan kun je bij hun een abbonnement afsluiten. Zodra je dit gedaan hebt kun je hun software downloaden en installeren. Vervolgens wijst de interface wel voor zich en zit je binnen no-time op een beveiligde verbinding te surfen over het internet.

De beste VPN providers - Januari 2020

Waar wil je je VPN voor gebruiken?